Kdy začít vozit dítě ve sportovním kočárku za kolem?

Klidně od narození. Ale měli byste při tom dodržet několik základních podmínek.


Včera jsem dal na naši Facebookovou stránku fotku, jak jedu na kole a za ním vezu ve sporotvním kočárku našeho deseti týdenního syna. A objevilo se tam tolik hejtů, že jsem to radši smazal a rozhodl se napsat tento článek, ve kterém tu situaci více rozeberu. 

Ano. Děti lze vozit za kolem de facto již od novorozeneckého věku. V dětské autosedačce (dále jen "vajíčku") dítě přeci vozíte v autě také od narození. 

Pokud chcete dítě vozit co nejdříve za kolem, tak to lze ve vajíčku také. Mnimálně výrobci sportovních kočárků Queridoo a Thiule je k tomu mají přizpůsobené. Nevím, jak to má vyřešené Thule, ale Qeridoo dodává pro většinu kočárků adaptér na vajíčka Maxi-Cosi a kompatibilní. A mimo to mají v nabídce také speciální "miminkovník",ve kterém lze miminka vozit, a což je možná ještě komfortnější varianta. 

Kočárky Qeridoo jsou samy o sobě konstuovány jako velmi bezpečné, a pokud použijete pro přepravu malého dítěte vajíčko, tak je to ještě bepečnější. 

Moje manželka je fyzioterapeutka s téměř desetiletou praxí a tak vám doporučuje: 

  • Pokud miminko nemá ještě dostatečně pevnou krční páteř, jezděte pouze na kratší vyjížďky a na kvalitním podkladu - nejlépe jen na rovném asfaltu.
  • Pokud miminko dokáže v leže udržet zvedlou hlavičku už několik minut, zvládne i jízdu v lehčím terému. 
  • Miminko vždy ve vajíčku dostatečně zafixujte pomocí pásů a pokud je ještě malé, používejte vložku pro malá miminka a nebo anatomický polštářek k lepší fixaci hlavy.
  • Kontrolujte dítě během jízdy aby se nepřehřálo nebo nepodchladilo.
  • Nepřeceňujte své schopnosti a fyzickou kondici vašeho miminka. 

Pokud váží vaše miminko už více, než 9 kg, lze jej již bez obav vozit v sedačce, která je ke kočárku dodávaná z výroby. 

P.S: Náš malej rád baští a tak má v deseti týdnech už 6kg. Díky tomu, že s ním manželka pravidelně cvičí, udrží zvedlou hlavičku i více než tři minuty. A první vyjížďka se mu asi líbila, protože ji skoro celou prospal :-) 

×