NOVELA - 1,5m při předjíždění cyklistů. Z rychlých elektrokol budou "motorky"

ento týden poslala poslanecká sněmovna do třetího čtení novelu zákona o silničním provozu. Ta se kromě jiného týká i bezpečnosti cyklistů na cestách.


Novelu předložil už před rokem poslanec ČSSD Petr dolínek s cílem víc chránit cyklisty, které předjíždí auta. 

V této novele je zařazená i přesná definice, kdo je cyklista: ten kdo řídí jízdní kolo. Tato definice je sice zjevná, ale je důležitá přo stanovení bezpečné vzdálenosti při předjíždění. 

Podle novely má být přesně definované, že při předjíždění cyklisty motorovým vozidlem musí řidič ponechat cyklistovi bezpečný odstup minimálně 1,5m při rychlosti vozidla nad 30 km/h a minimálně 1m při rychlosti vozidla do 30 km/h. 

A takovéto předjíždění musí být uskutečněno v rámci bezpečnosti ostatních účastníků provozu. To znamená, že řidič vozidla nesmí cyklistu předjíždět, pokud tento odstup není možné dodržet. 

Velkou zajímavostí také je, že v této novele je i zařazení všech dvoukolých motorových vozidel s konstrukční rychlostí nad 25 km/h do kategorie řidičského průkazu AM. 

Tato úprava se tedy týká i elektrokol a elektrokoloběžek, které, pokud tuto konstrukční rychlost přesáhnou, budou v kategorii malých motorek, což znamená, že jejich majitelé budou muset mít kromě platného řidičského průkazu také pojištění, registrační značku a za jízdy přilbu. 

×