Správný tlak v pneumatikách – Klíč k plynulému a bezpečnému cyklistickému zážitku

Vážení cyklisté,

vítejte zpět na našem blogu, kde se věnujeme tématům, které jsou pro vás, naše vážené zákazníky, relevantní a užitečné. Dnes bychom se rádi zaměřili na jedno z klíčových aspektů údržby jízdních kol – správný tlak v pneumatikách.

Správný tlak je zásadní pro plynulý a bezpečný cyklistický zážitek. Přestože každý druh kola a každý jezdec mohou mít odlišné potřeby, existují obecná pravidla, která vám pomohou udržet optimální tlak v pneumatikách v různých situacích. Zde jsou některé klíčové body, na které byste měli brát ohled:

  1. Výrobce a model pneumatiky: Různé typy pneumatik mohou vyžadovat odlišný tlak. Zkontrolujte informace na bocích pneumatiky nebo v návodu k obsluze, abyste zjistili doporučený rozsah tlaku pro vaše konkrétní pneumatiky.

  2. Typ jízdy: Váš styl jízdy ovlivní optimální tlak v pneumatikách. Pokud jste vášnivý závodník, možná budete chtít vyšší tlak pro nižší valivý odpor. Naopak, pro jízdu po nezpevněných cestách by mohl být vhodný nižší tlak pro lepší trakci.

  3. Váha jezdce: Hmotnost je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících tlak v pneumatikách. Těžší jezdec bude potřebovat vyšší tlak k udržení optimálního odpružení a snížení rizika defektu.

  4. Podmínky povrchu: Jestliže se chystáte na hladké asfaltové silnice nebo na nezpevněné trasy, může to mít vliv na optimální tlak. Prispůsobte tlak dle podmínek, abyste zajistili optimální výkon a pohodlí.

  5. Pravidelná kontrola: Bezpečnost je na prvním místě. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, ideálně před každou jízdou. Příliš nízký tlak může vést k nekontrolovanému řízení a rychlejšímu opotřebení pneumatik, zatímco příliš vysoký tlak může snížit kontrolu nad jízdním kolem.

  6. Sezónní změny: Teplotní změny mohou ovlivnit tlak v pneumatikách. V chladnějším počasí může tlak klesnout, zatímco v teplejším počasí může stoupat. Pravidelně upravujte tlak dle sezóny.

  7. Typ pumpy: Na výlety si s sebou vozte takovou pumpičku aby vám vyhovovala rozměrově i výkonově. Já osobně si s sebou vozím co nejmenší a nejlehčí pumpičku i za cenu toho, že foukám dýl. Při defektu nebo dofukování tlak odhadnu. Doma mám ale kvalitní velkou pumpu s manometrem a před vyjížďkou dofukuju na tlak podle toho, kam se chystám a který mi vyhovuje. 

To bylo pár obecných rad a teď ještě několik konkrétnějších tipů: 

 
  1. Silniční kola:

    • Klasická silnice: Pro silniční kola je optimální tlak obvykle v rozmezí 80-130 psi (5,5-9 bar). Pro lepší valivý odpor a rychlost volte vyšší tlak, například 100-130 psi.
    • Trénink nebo dlouhé vzdálenosti: Pokud se chystáte na tréninkovou jízdu nebo dlouhý výlet, můžete snížit tlak na 80-100 psi (5,5-7 bar) pro větší pohodlí.
  2. Městská kola:

    • Asfaltové cesty: Pro pohodlnou městskou jízdu po asfaltu volte tlak mezi 60-80 psi (4-5,5 bar).
    • Městská kola s tlustými pneumatikami: Pokud máte kolo s tlustými pneumatikami pro lepší absorpci nerovností, můžete zvolit tlak okolo 50-70 psi (3,5-4,5 bar).
  3. Jízda po nezpevněných cestách:

    • Terénní kola: Pro jízdu po nezpevněných cestách, lesních stezkách nebo trailování volte nižší tlak kolem 30-50 psi (2-3,5 bar) pro lepší trakci a kontrolu.
  4. Hmotnost jezdce:

    • Lehčí jezdci: Pokud vážíte méně, volte spíše vyšší tlak k udržení optimálního odpružení a minimalizaci rizika defektu.
    • Těžší jezdci: Jezdci s vyšší váhou by měli zvolit nižší tlak pro lepší komfort a trakci.
  5. Podmínky povrchu:

    • Mokré povrchy: Na mokrých površích volte o něco nižší tlak pro lepší přilnavost, například snížení o 5 psi.

Pamatujte, že správný tlak v pneumatikách není pouze otázkou pohodlí, ale i bezpečnosti. Investujte čas do pravidelné kontroly a nastavení tlaku podle specifických potřeb vašeho kola a jízdních podmínek. Tím zajistíte delší životnost pneumatik, plynulou jízdu a především bezpečný cyklistický zážitek.

Děkujeme, že jste s námi, a přejeme vám mnoho bezstarostných a radostných okamžiků na kole!

×