Řetěz – Srdce Kola: Jak Často a Jak Správně Mazat pro Dlouhou Životnost

 

Ahoj milí cyklisté!

Dnes se podíváme na jedno z nejdůležitějších pravidel údržby vašeho kola – mazání řetězu. Řetěz hraje klíčovou roli ve správném fungování vašeho kola, a proto je důležité mu věnovat pravidelnou péči. V tomto článku se dozvíte, jak často a jak správně mazat řetěz, aby vaše kolo jezdilo hladce a žilo dlouho.

Jak Často Mazat Řetěz:

1. Pravidelnost je klíčem: Mazání řetězu by mělo být pravidelnou součástí údržby vašeho kola. Doporučuje se provádět tuto údržbu každých 100-200 kilometrů jízdy. Tato frekvence může být ovlivněna podmínkami, ve kterých jezdíte (např. prašné nebo mokré prostředí).

2. Podle podmínek: V extrémních podmínkách, jako je jízda v dešti nebo na prašných cestách, je vhodné mazat řetěz častěji. V těchto případech byste měli řetěz zkontrolovat po každé jízdě a případně provést mazání.

3. Před delší pauzou: Pokud plánujete delší dobu nepoužívat kolo, je dobré řetěz pořádně namazat před uskladněním. To pomůže chránit řetěz před korozi a udržet ho v optimálním stavu.

Jak Správně Mazat Řetěz:

1. Čištění před mazáním: Před aplikací nového maziva je důležité řetěz důkladně vyčistit od starého maziva, prachu a nečistot. To lze udělat speciálními čistícími kartáči nebo hadříky. Čistý řetěz zajišťuje lepší přilnavost nového maziva.

2. Používejte kvalitní mazivo: Kvalitní mazivo je klíčovým prvkem pro správnou údržbu řetězu. Vyberte mazivo, které je vhodné pro vaše podmínky jízdy. Mějte na paměti, že méně je často více – nepřežeňte to s množstvím maziva.

3. Aplikace maziva: Aplikujte mazivo na spodní stranu řetězu, aby se minimalizovala expozice prachu a nečistotám. Roztočte pedály zpětně, abyste mazivo dostali rovnoměrně na celý řetěz. Po aplikaci nechte mazivo chvíli vsáknout a poté přebytečné setřete suchým hadříkem.

4. Opakování postupu: Při pravidelném mazání řetězu je důležité opakovat tento postup, aby se řetěz udržel v optimálním stavu.

Mazání řetězu není jen o prodloužení jeho životnosti, ale také o zajištění plynulé a bezproblémové jízdy. Sledujte stav svého řetězu, pamatujte na pravidelnost údržby a užijte si každou chvíli na svém kole!

Nejste si jistí, zda to zvládnete? Stavte se u nás na servise a my vám řetěz řádně ošetříme. 

×