Všechno co potřebujete vědět o zimních cyklistických rukavicích

Letos je to už sedmá sezona, co jezdím celoročně. Stále více zákazníků se mnou řeší, jaké vybrat zimní rukavice na kolo. A přiznám se, že vybrat není vždy úplně jednoduché - jedny rukavice na zimu totiž neexistují !!! Za těch sedm sezon jsem jel v dešti, za sněžení, v mrazu -8°C, v mlze, na sluníčku, v suchu, vlhku......

zimní rukavice GU771

Pokud hledáte informace o tom, jak si udržet ruce v teple i v tom nejhorším zimním počasí, čtěte dál.

1. Neexistuje nic takového jako nepromokavé rukavice

Spousta rukavic má v popisu uvedeno, že jsou vodě odolné nebo nepromokavé. ale vždy je to jen do určité míry. I "nepromokavé" rukavice odolají jen určitému množství vody po určitou dobu. Různé tkaniny mají různé specifikace, ale většina z nich stejně nakonec selže. Dobrým příkladem může být třeba membrána Gore-Tex. Je zcela a naprosto nepromokavá tak, jak byste očekávali, ale bez přidání dalších tkanin nelze vyrobit pár rukavic. Membrána se nachází mezi vrstvami dalších materiálů, které nejsou tak nepromokavé. Nakonec i rukavice Gore-Tex po pár kilometrech jízdy v dešti nebo pár hodinách jízdy v mrholení skončí jako promočená kaše. Pokud chcete v dešti jezdit déle než pár hodin, vezměte si náhradní rukavice.

2. Neoprenové rukavice nejsou příliš teplé.

Protože jsme si v minulém bodě vysvětlili, že nepromokavé rukavice neexistují, mohlo vás napadnout, že správným řešením budou neoprenové rukavice. Spousta výrobců nabízí neoprenové rukavice a ty opravdu fungují, pokud se potřebujete vypořádat s vodou. Neopren podle očekávání nasákne, ale voda se zahřeje teplem od vaší ruky a ta tak zůstane v teple. Zní to jako dokonalé řešení, dokud je nevyzkoušíte v mrazu.

V neoprenových rukavicích se dá jezdit ještě tak okolo 6-8°C , ale v čemkoli chladnějším budete mít ruce mokré i studené. Také se velmi špatně sundávají a nedomluví se s dotykovým displejem.Při dešti nebo mrholení do určité teploty jsou nejlepší volbou, ale pokud se ochladí, je lepší vybírat jinde.

3. Pokud chcete mít teplé ruce, potřebujete teplé paže

Různé značky investují nemalé peníze do testování svých produktů a většina z nich spolupracuje s profesionálními jezdci, technologickými odborníky, lékaři..... Bylo provedeno moho testování, jak udržet ruce jezdce v teple, a jednou z věcí, kterou zjistili, bylo, jak je důležité udržet ruce v teple. Pokud jsou vaše paže studené, pak vaše tělo zúží průtok krve do rukou a žádné rukavice nebudou stačit k tomu, aby udržely prsty v teple.

Stejný koncept se nevztahuje pouze na ruce, ale také na střed těla a jeho orgány. Mechanismus je v tomto případě trochu jiný. První scénář nastává, když je vám celkově teplo, ale máte studené ruce. Pokud už jste se dostali do situace, že je vám zima - rukavice vám nepomůžou. Vaše tělo se bude snažit zachovat teplotu orgánů na úkor končetin. Pokud chcete mít teplé ruce, dostatečně se najezte a vyjeďte s dobrou zimní bundou nebo dresem. Já si také brávám termosku s teplým čajem a hned jak mi začne být zima, tak se zahřeju zevnitř. 

O oblékání na kolo jsem napsal také tento článek

 

4. Polstrování na zimní rukavice nepatří

V létě jezdím v rukavicích s polstrováním i bez - většinou se rozhoduju podle toho kam jedu. Na zimní ho ale nedoporučuju. Polstrování vám bude vytvářet tlakové body, které rychleji prochladnou a sníží tak komfort vaší jízdy. 

5. Do opravdové zimy vyzkoušejte palčáky. 

I když všechny zimní cyklistické rukavice v naší nabídce jsou pětiprsté konstrukce, pokud chcete jezdit v teplotách pod nulou, vyzkoušejte cyklistické palčáky. Nemusíte se bát, že se vám bude špatně řadit nebo brzdit - většina výrobců ví, co dělá a rukavice jsou teplejší, ale stále dostatečně obratné pro ovládání ovládacích prvků kola. V dešti nebo za silného mrholení vám ale moc nepomůžou, takže se dostáváme zpět k předchozím bodům. 

 

 

Takže pokud to s celoročním ježděním myslíte vážně, musí vám být nyní jasné, že jedny zimní rukavice vám stačit nebudou. 

×