Bolesti kolen při jízdě na kole a jak se jim vyhnout

Cyklistika je sport, jehož provozování může způsobovat bolesti těla. Nejčastější z nich, zejména u amatérských cyklistů - kteří mají tendenci nastavovat si své kolo "od oka" - je bolest kolen. Kolena jsou velmi složité klouby, které při šlapání vyvíjejí nepřetržitou námahu a kde se většinou objevují zranění a bolesti.


Spousta cyklistů si myslí, že bolest kolen je způsobena přílišným tréninkem, ale ve skutečnosti to je málokdy ta pravá příčina. Ve většině případů je příčinou bolestí špatné nastavení některého z komponentů kola. Je důležité vědět, jaký druh bolesti pociťujete, abyste mohli upravit svou pozici na kole tak, aby tato bolest zmizela.

Moje manželka je profesionální fyzioterapeutka a ve své praxi se nejčastěji setkává s těmito druhy bolesti:

1. Bolest na bocích kolen
Pokud cítíte bolest na bocích kolene, mohou být vaše postranní vazy oteklé. Jedná se o jednu z nejčastějších bolestí, kterou můžete jako cyklista pociťovat, zejména pokud používáte nášlapné pedály a máte špatně nastavené kufry v pozici k pedálům. Problém může pocházet i odjinud, ale toto je nejpravděpodobnější příčina.

Pokud máte kufry špatně nastavené, vaše kolenní vazy se při šlapání příliš namáhají a důsledku tohoto neustálého nesprávného mnohonásobného opakování vám mohly otéct postranní kolenní vazy.
Abyste věděli, jak správně kufry nastavit, posaďte se na stůl a plně uvolněte nohy. S nohama visícíma nad zemí se podívejte na jejich polohu - je to jejich přirozená poloha, a tedy i ta, kterou byste měli zaujmout, až naskočíte na kolo. Přizpůsobte jí své tretry a předejdete mnoha problémům.

kufry

2. Bolest přední části kolene
Jak už jsme si řekli dříve, kolena jsou velmi složitou částí těla. Pokud cítíte bolest na přední části kolene, je to většinou způsobeno přetrénováním, únavou nebo vyčerpáním.

Může to však být způsobeno také tím, že máte sedlo příliš nízko nebo příliš vpředu.
Pokud se bolest rozšíří na celé koleno, je důležité zjistit, kde vás bolí nejvíce. Pravděpodobně bude vycházet z čéškové šlachy, která spojuje čéšku s čtyřhlavým svalem stehenním. Pokaždé, když působíte silou na pedály, tato šlacha vysílá tuto sílu do kolenního kloubu.
Tento druh bolesti se obvykle objevuje po jízdě, jakmile vaše tělo vychladne a uvolní se.


3. Bolest zadní části kolene
Hlavní příčinou zadní bolesti kolen je příliš vysoko nebo příliš vzadu umístěné sedlo, které způsobuje, že se vaše nohy příliš vytahují. Tato bolest není mezi cyklisty běžná, protože většina z nich vozí sedlo níže, než by měla, ale je stejně znepokojující a neměla by být ignorována.
Pokud vás tedy bolí zadní část kolene, bude to obvykle způsobeno tím, že máte sedlo příliš vysoko nebo příliš vzadu. Mějte na paměti, že mírně pokrčená kolena usnadňují šlapání, ale že by při jízdě neměly přesahovat špičky prstů. 

anatomie kolene

Tipy, jak předcházet bolesti kolen při jízdě na kole

1. Nastavte si správně kolo
Je vhodné mít vždy po ruce nějaké nářadí, abyste mohli správně seřídit jakoukoli součást kola. Jak jsme již uvedli dříve, bolest kolen obvykle pochází ze špatné polohy při jízdě, proto je nezbytné, aby bylo celé kolo seřízeno a přizpůsobeno vaší anatomii. Bolest kolene je obvykle způsobena oteklými šlachami nebo vazy v oblasti kolene. Pokud vidíte, že bolest po seřízení kola neustupuje, přiložte na něj led, abyste zmenšili otok, a několik dní nejezděte na kole.

2. Protáhněte se před jízdou i po jízdě na kole
Stojí také za zmínku, že správná poloha není univerzálním lékem na bolesti. Bolest může pocházet z unavených svalů nohou. Protahování je pro cyklisty nezbytné, abyste po každém tréninku uvolnili svaly a relaxovali.

3. Používejte přípravky pro sportovce

Já můžu z vlastní zkušenosti doporučit, zejména před delšími vyjížďkami hřejivou masážní emulzi ALPA a po vyjížďce pro lepší regeneraci zase chladivou masážní emulzi ALPA. Obojí koupíte ve většině lékáren a větších drogériích. 


4. Navštivte odborníka, aby vaše kolo správně seřídil.
Pokud i po vyzkoušení některých prostředků stále pociťujete bolest kolen, radíme vám, zajděte za odborníkem, abyste podstoupili biomechanické seřízení kola a nechali si kolo seřídit na milimetr přesně.

 5. Navštivte fyzioterapeuta.

Pokud bolest nezmizí ani pak, případně, pokud trénujete nebo jezdíte na kole velmi často, navštivte fyzioterapeuta - návštěva se vyplatí!

Doufáme, že díky těmto radám vaše bolesti kolen zmizí. Uvidíte, že se s drobnými změnami své polohy na kole vyhnete budoucím nepříjemnostem.

Mějte však na paměti, že pokud vaše bolest nezmizí ani po nastavení kola, je velmi vhodné navštívit odborníka.

×