Cyklo-dioptrické brýle: Průvodce výběrem a fungováním

Vítejte na našem blogu! Dnes se budeme věnovat cyklo-dioptrickým brýlím, které jsou neocenitelným pomocníkem pro všechny cyklisty s zrakovými omezeními. V tomto článku vám představíme základní informace o dioptrických brýlích na kolo, jak je vybrat a jak fungují. Přečtěte si dále, abyste získali lepší představu o tomto důležitém cyklistickém doplňku.

  1. Co jsou cyklo-dioptrické brýle? Dioptrické brýle na kolo jsou speciální brýle navržené pro cyklisty s potřebou korekce zraku. Většinou se jedná o cyklistické brýle, které mají jako součást balení ještě jedny obroučky, do kterých si necháte dodělat v optice skla podle vaší potřeby a umožní vám pak lepší vidění během jízdy na kole. Tyto druhé obroučky se velmi jednoduše uchytí pod hlavní skla a kdy je budete používat je pouze vaše volba. Tyto brýle jsou ideální pro ty, kteří nosí dioptrické brýle nebo kontaktní čočky a potřebují si zachovat ostré vidění i při cyklistice.

  2. Jak vybrat správné cyklo-dioptrické brýle? Při výběru cyklo-dioptrických brýlí je důležité zvážit několik faktorů:

    a. Dioptrie: Nejdůležitějším krokem je nechat si udělat správná dioptrická skla. Proto vám doporučujeme po zakoupení brýlí s vkládacími obroučkami navštívit vašeho optika, který vám zhotovuje běžné dioptrické brýle a zná vaši korekci. 

    b. Rám: Výběr správného rámu je také klíčovým faktorem. Zajistěte, aby rám byl pohodlný a dobře padnul na obličej. Vyberte takový rám, který se dobře drží na místě a nenarušuje výhled.

    c. Ochrana: Dávejte pozor na ochranu brýlí. Volte brýle s UV ochranou, která chrání vaše oči před škodlivými slunečními paprsky a nežádoucím odrazem od povrchu silnice nebo vody. Někdo upřednostňuje polarizační skla a někdo fotochromatické. 

  3. Jak fungují dioptrické brýle na kolo ? Cyklo-dioptrické brýle jsou v podstatě dvoje brýle v jedněch. Umožňují vám korekci světelných podmínek, ochranu před větrem, hmyzem... a zároveň vám umožňují ostře a správně vidět i se zrakovým omezením v případě použití dioptrické vložky. 

GVpzvTpY

Důležité je také si uvědomit, že cyklo-dioptrické brýle nejsou určeny pro všechny situace. Například večerní jízdy by mohly být náročné, protože dioptrické čočky mohou ovlivnit viditelnost ve tmě. V takových případech je vhodné použít speciální osvětlení na kolo nebo reflexní prvky, které zvýší vaši viditelnost.

Věříme, že tento článek vám poskytl užitečné informace o cyklo-dioptrických brýlích. Pokud máte další otázky nebo potřebujete konkrétní radu při výběru brýlí, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme vybrat ty správné cyklo-dioptrické brýle pro vaše potřeby. Bezpečnou jízdu!

×