Jízda na kole a běhání: Který trénink je lepší ?

Pokud jde o zdravý životní styl, je cvičení jeho nezbytnou součástí. Nejenže pomáhá udržovat vaše tělo ve fyzické kondici, ale může také posílit vaše duševní zdraví a pohodu.

Existuje mnoho různých způsobů, jak zůstat aktivní a ve formě, ale který trénink je lepší: jízda na kole nebo běh? O této otázce se diskutuje již léta, ale jednoznačná odpověď neexistuje. Obě aktivity mají své klady, takže nakonec záleží na tom, co od tréninku očekáváte. Zde je srovnání jízdy na kole a běhu, které vám pomůže rozhodnout se, který z nich je pro vás ten pravý.

Tělo je určeno k pohybu, a proto jsou běh i jízda na kole skvělým cvičením pro celkovou kondici. Několik klíčových rozdílů mezi nimi vám však pomůže rozhodnout se, který z nich je pro vás vhodnější. Běh je cvičení s vysokou zátěží, které zatěžuje vaše klouby, zatímco jízda na kole je cvičení s nízkou zátěží. Jízda na kole pro vás může být lepší volbou, pokud hledáte cvičení, které časem neopotřebuje vaše klouby. Běh však může být lepší volbou, pokud chcete spálit více kalorií za kratší dobu. Při jízdě na kole se obvykle spálí více kalorií na kilometr než při běhu, protože vyžaduje větší úsilí (díky odporu při šlapání).

cycling-1938927_1280

Výhody obou způsobů:

Posilování svalů

Jízda na kole i běh jsou vynikajícími cviky pro posílení svalů. Zaměřují se však na různé svalové skupiny. Při jízdě na kole pracují především nohy a hýždě, zatímco při běhu nohy, střed těla a paže. Pokud se chcete zaměřit na posílení konkrétní skupiny svalů, možná budete chtít zvolit jedno cvičení místo druhého.

Spalování kalorií

Jízda na kole je skvělý způsob, jak spálit kalorie a zároveň si zacvičit. Je to také zábavná aktivita, kterou můžete provozovat s přáteli nebo rodinou. Pokud hledáte cvičení, které vám pomůže zhubnout, je jízda na kole skvělou volbou. Existuje mnoho různých způsobů jízdy na kole, takže si můžete najít aktivitu, která vyhovuje vaší úrovni zdatnosti. Na kole můžete také jezdit různou rychlostí, takže si můžete trénink udělat tak náročný, jak chcete.

Pokud s cyklistikou teprve začínáte, můžete zkusit jezdit pomalejším tempem. To vám pomůže zvyknout si na tuto aktivitu a vybudovat si vytrvalost. Jakmile se s cyklistikou lépe sžijete, můžete začít zvyšovat tempo. Pokud budete jezdit na kole pravidelně, budete nakonec schopni jezdit velmi vysokou rychlostí. Je to skvělý trénink pro lidi, kteří chtějí spálit hodně kalorií.

Zlepšení duševního zdraví

Zatímco jízda na kole a běh jsou skvělé pro vaše fyzické zdraví, běh je obecně lepší pro vaše duševní zdraví. Běh totiž pomáhá zlepšovat náladu a snižovat stres. Na druhou stranu jízda na kole může být někdy více stresujícím cvičením, protože vyžaduje více koordinace.

Ztráta hmotnosti

Jízda na kole i běh jsou skvělým cvičením pro hubnutí. Běh je však obecně pro hubnutí účinnější než jízda na kole. Běh totiž spaluje více kalorií než jízda na kole. Pokud chcete zhubnout, možná byste se měli zaměřit spíše na běh než na jízdu na kole.

Budování svalů

Pokud chcete budovat svaly, je lepší volbou jízda na kole. Je to proto, že při jízdě na kole pracuje více svalů než při běhu. Zejména při jízdě na kole pracují nohy a hýždě efektivněji než při běhu. Šlapání do pedálů je odporové cvičení, které pomáhá budovat svaly. Pokud chcete budovat svaly, možná byste se měli zaměřit spíše na jízdu na kole než na běh. 

running-1301313_1280 (kopie)

Co je třeba zvážit

Před výběrem mezi jízdou na kole a během je třeba zvážit mnoho věcí. Zde je několik klíčových bodů, které je třeba mít na paměti:

Typ cvičení, které chcete: Jízda na kole je skvělý kardio trénink, zatímco běh je intenzivnější cvičení na spalování kalorií. Pokud chcete zhubnout, může být lepší volbou běh. Pokud však hledáte způsob, jak zůstat aktivní a zároveň se bavit, je jízda na kole vynikající volbou.
Vybavení, které potřebujete: Pro jízdu na kole potřebujete kolo a přilbu, zatímco pro běhání dobré boty.
Časová náročnost: Jízda na kole může trvat déle než běh, záleží na vzdálenosti, kterou ujedete. Běh je obecně rychlejší, ale vyžaduje více času na zahřátí a ochlazení.
Úroveň vaší kondice: Jízda na kole je aktivita s nízkou zátěží, která je nenáročná na klouby, zatímco běh je aktivita s vysokou zátěží, která může být pro tělo náročná. Pokud začínáte, může být lepší volbou jízda na kole. Pokud jste však již v dobré kondici, může vám běh poskytnout lepší trénink.

Může být jízda na elektrokole dobrá pro cvičení?

Ano, i jízda na elektrokole vás může udržet v kondici. Elektrokola jsou vybavena režimem asistence šlapání, který uživatelům pomáhá jezdit dál. Jízda na kole je skvělým způsobem, jak se zaměřit na břišní svaly a spalovat kalorie. Je nenáročné a nenáročné na klouby, takže je ideálním cvičením pro lidi všech věkových kategorií a úrovní kondice. Při jízdě na kole s mírnou intenzitou po dobu 30 minut lze spálit přibližně 200 kalorií. Po 80-90 minutách jízdy na kole každý týden byste tedy mohli zaznamenat výrazný úbytek hmotnosti, a to i v oblasti břicha.

Kolik bych měl/a denně jezdit na kole, abych zhubl/a?

Kolik musíte jezdit na kole, závisí na několika faktorech, včetně toho, kolik chcete zhubnout, jak jste fit a jak intenzivním tempem jezdíte. Obecně se však doporučuje jezdit na kole 30 minut až hodinu denně. Pokud začínáte pomalu, může to znamenat jen tři nebo čtyři dny v týdnu. Jste-li zkušenější, můžete tomu přizpůsobit i pět nebo šest dní v týdnu.

Které elektrokolo je nejlepší koupit na cvičení?

Obecně lze říci, že elektrokola mohou přinést cvičení každému jezdci. Pokud však žijete ve městě, je dobrou volbou městské nebo skládací elektrokolo. Tato kola vám umožní snadno a bez starostí projíždět ulicemi města, při jízdě se moc nezapotíte a nebudete mít problém s elektrokolem, můžete si ho vzít i do kanceláře. Pokud chcete jezdit spíše po cyklostaezkách a na delší vzdálenosti, zvažte pořízení trekingového elektrokola. Jsou skvelou volbou například pro rodiny s dětmi nebo starší aktivní sportovce. Pokud je vašemi ambicemi jízda v nezpevněném terénu a náročné sjezdy i výjezdy, případně traily, je jeasnou volbou horské elektrokolo

Závěr

Takže, který trénink je lepší? Odpověď zní: záleží na tom. Pokud chcete zlepšit svou vytrvalost a celkovou úroveň kardio kondice, je běh tou správnou volbou. Pokud se však chcete zaměřit na budování svalové hmoty a síly, může být pro vás lepší volbou jízda na kole. Ať už si vyberete jakoukoli aktivitu, nezapomeňte jednou za čas obměnit svou rutinu, aby si vaše tělo i mysl nezvykly na jednostrannou zátěž a byly schopné zdolávat nové výzvy. 

×