Kdy je čas si pořídit novou přilbu?

Přilby jsou v dnešní době nejdůležitějším prvkem jízdy na kole. Kromě toho, že je ve většině zemí povinná na meziměstských silnicích, je opravdu užitečná v případě nehody a při opravdu silném nárazu může dokonce zabránit smrtelným zraněním. Mějte na paměti, že údery do hlavy mohou v nejhorším případě skončit smrtí, a nošení přilby, která neposkytuje správnou ochranu, je stejně užitečné jako jízda s holou hlavou. Proto byste měli brát ohled na životnost přilby a také na správnou údržbu, protože může být skutečnou záchranou života.
Jednou z nejčastějších a nejdiskutovanějších otázek cyklistů je, jak často musí měnit cyklistickou přilbu. Je jasné, že je třeba ji vyměnit, pokud byla silně zasažena nebo pokud vykazuje známky poškození. Poškodit ji může nejen silný náraz, ale i to, když ji přenášíte z místa na místo nebo vám vypadla z police či z rukou. 
Je však třeba vzít v úvahu i další faktory týkající se životnosti vaší přilby. Pokud nosíte stejnou přilbu již delší dobu, získáte pocit, že se již přizpůsobila tvaru vaší hlavy a že nic lepšího nenajdete. Musíte mít na paměti, že časem se přilba zhoršuje a polstrování ztrácí svou tlumicí a ochrannou funkci. Přilby mají jakousi expirační dobu a výrobci doporučují měnit ji každých 3 nebo 5 let v závislosti na tom, jak ji používáte.

loop_graphite_white01_800_ae147b98-606a-4696-929d-992478a3035e_860x

Mají cyklistické přilby "datum spotřeby"?
Přilby nejsou věčné a jsou vystavovány mnoha faktorům, jako jsou změny teplot, slunce nebo déšť, které nakonec ovlivňují jejich odolnost a bezpečnost, i když do nich nikdy nikdo nenarazil.
Výrobci přileb upozorňují, že přilbu je třeba měnit přibližně každé 3 roky, pokud jsou intenzivně používány; pokud jsou používány méně často a s větší péčí, mohou vydržet až 5 let, což je standardní maximální doba. Každá přilba má uvnitř štítek s pečetěmi kvality jednotlivých modelů a datem výroby. S ohledem na toto datum můžete odhadnout, jak dlouho vydrží, aniž by ztratila své ochranné vlastnosti.
Přilby nejsou jako potraviny, které mají zcela konkrétní "datum spotřeby". Přesto je vhodné je měnit podle výše uvedených rad.

loop_pearl_white01_800_bd9069b0-a3c8-46ec-98eb-1c64cf60f489_860x

4 tipy pro péči a údržbu
Čtěte dále a najděte několik rad, jak prodloužit životnost přilby, a také si ověřte, zda je přilba v dobrém stavu, nebo je třeba ji vyměnit za novou.


1. Péče a údržba
Stejně jako u každého jiného výrobku, i u helmy platí, že pokud o ni budete pečovat, prodloužíte její životnost a budete si ji moci užívat déle, v lepším stavu a s lepšími parametry. Jedním z klíčových aspektů pro to je dobré čištění po každé jízdě. Nekterý pot je velmi agresivní, a pokud se přilba řádně neumyje, mohou se její části, jako je polstrování nebo řemínky poškodit.
Pokud je polstrování poškozené nebo sedřené, je nutné ho vyměnit. Každý model přilby má své vlastní polstrování. Značky obvykle vyrábějí náhradní vycpávky pro každý model, protože se jedná o část, která trpí největším opotřebením, protože je v neustálém kontaktu s hlavou cyklisty a jeho potem.

2. Datum výroby
Je důležité vědět, kdy byla vaše přilba vyrobena, abyste mohli odhadnout, jak dlouho ji můžete používat - a kdy ji musíte vyměnit. Většina přileb má uvnitř nálepku (některé z nich, připevněnou ke štítku normy EN 1708), která uvádí datum výroby. Znáte-li toto datum, budete také vědět, kdy je čas přilbu vyměnit.
Pamatujte, že výrobci přileb stanovují hranici 5 let, která může být kratší v závislosti na jejím stavu a intenzitě používání.

3. Vnější plášť a upevňovací systém
Chcete-li zkontrolovat stav přilby, podívejte se nejprve na vnější skořepinu. Ujistěte se, že na ní nejsou žádné rány, škrábance nebo promáčkliny, a také že je vnější skořepina všude správně připevněna k vnitřní konstrukci.
Po kontrole vnější skořepiny se zaměřte na upevňovací systém: řemínky, přezky, články, a to jak na přední, tak na zadní straně. Pokud jsou popruhy značně opotřebované, roztřepené nebo dokonce částečně roztržené, je třeba je okamžitě vyměnit. Totéž platí pro přezky, musí správně fungovat, aby přilba držela na místě po celou dobu každé jízdy.

4. Vnitřní struktura
Po důkladné kontrole vnější konstrukce a upevňovacích prvků se v neposlední řadě zaměřte na vnitřní část. Pečlivě ji prozkoumejte a ujistěte se, že je celá vnitřní konstrukce správně připevněna k celému obvodu přilby. Stejně jako u vnější skořepiny se ujistěte, že na ní nejsou žádné rány, praskliny nebo důležité známky opotřebení.

NAŠE PŘILBY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE.

×