Proč jsou Fixie a Single Speed kola stále oblíbenější.

"Fixie" je zkratka pro "fixed gear", což je slangový výraz pro jízdní kola, která mají pohon s jedním převodem, který je pevně spojen se zadním kolem, takže nemůžete jet na volnoběh a musíte pokračovat ve šlapání, kdykoli se kolo pohybuje. Jízdní kola s pevným převodem patří mezi nejjednodušší jízdní kola, protože nevyžadují přehazovačky a za určitých okolností ani brzdy.

Například někteří zkušení jezdci, kteří jsou schopni zastavit pouhým přidržením pedálů nohama, brzdy na kolo vůbec nemontují. 

Fixies jsou zábavné!
Díky své jedinečnosti (jezdci si svá fixies často malují a zdobí a přidávají neobvyklé komponenty a doplňky) a elegantní jednoduchosti jak vzhledu, tak provozu (fixies také vyžadují podstatně méně údržby) se fenomén pevných převodů stal prosperujícím a fascinujícím prvkem cyklistiky. Spousta cyklistů, kteří mají na ježdění v terénu drahé kolo, mají fixie jako městské přibližovadlo. Dalšími častými majiteli jsou hipsteři nebo mladí lidé, kterým záleží na životním prostředí a vyměňují auto nebo MHD za fixie, jako prostředek na cestování do zaměstnání. 

2019_6KU_Fixie_SlateBrillianceSlateElixir_UCR_08.14.19_LifestylePhotos_072_copy_2000x.jpg (kopie)

Pravděpodobně jste už viděli jezdce na fixie, jak se prohánějí městem v provozu, protože vypadají úplně jinak než běžní silničáři nebo cyklisté na horských kolech. A možná vás také zajímalo, proč jsou tato neobvyklá kola tak oblíbená a jak je možné, že lidé mohou jezdit na kole jen s jedním převodem, který navíc neumožňuje jízdu na volnoběh. 

Některá kola nejsou totiž fixie, ale single speed - to je v podstatě to stejné, ale mají na zadním kole volnoběžku, takže nemusíte pořád šlapat. A například všechny kola 6KU umožňují si vybrat, zda chcete vaše kolo používat jako fixie nebo single speed. Stačí pouze otočit zadní kolo. 

Ten hladký pocit z jízdy na fixie
Fixie nabízejí jednoduchost, která se vrací k nejstarším dobám cyklistiky, kdy byl běžný jeden převod. Protože jsou vaše nohy přímo spojeny se zadním kolem, které pohání pedály, je váš zdvih pedálů téměř dokonalý a díky absenci mrtvého bodu ve zdvihu jste efektivnější. Také se naučíte efektivněji šlapat, protože musíte neustále šlapat a při každém sjezdu musíte šlapat rychleji. Neztrácíte ani duševní energii tím, že byste si pohrávali s řadicími mechanismy.

V konečném důsledku je spojení mezi jezdcem a strojem téměř dokonalé. Někteří jsou tak zkušení, že dokáží balancovat na místě a zpomalovat a zastavovat i bez brzd. A protože kola s pevným převodem a ti, kdo na nich jezdí, bývají svérázní a jedineční, získal tento módní typ cyklistiky zábavný kontrakulturní rozměr. Nezapomeňte však, že na kole fixie se může bavit každý. Nemusíte být potetovaný cyklo maniak, abyste si jízdu užili a ocenili ji (i když, pokud jste, tím lépe :-D!

2019_6KU_Fixie_SlateBrillianceSlateElixir_UCR_08.14.19_LifestylePhotos_074_copy_2000x.jpg (kopie)

 

Náboje
Jednou z nejdůležitějších součástí každého fixie je zadní náboj, který obsahuje dvě protilehlé sady závitů na pravé straně, jednu pro pevné ozubené kolo a druhou pro pojistný kroužek. Pojistný kroužek se navléká v opačném směru, v jedné rovině s ozubeným kolem, takže síly při couvání nezpůsobí, že se ozubené kolo uvolní.

Některé náboje mají na levé straně dvě sady těchto protilehlých závitů nebo standardních závitů pro volnoběžky, takže na druhou stranu můžete nainstalovat ozubené kolo jiné velikosti nebo jednorychlostní volnoběžku. To umožňuje otočit kolo v rámu a změnit převod nebo umožnit jízdu na volnoběh.

Zajímavým detailem zadních nábojů fixie je to, že mají obvykle závitové osy a kvalitní závitové matice os, nikoli rychloupínáky, které jsou k vidění na běžných silničních a horských kolech. Je to proto, že většina kol fixie má na rámu vodorovné výpustky, které umožňují napínání řetězu, ale také nezablokují zadní kolo v jedné poloze. Závitová osa a matice jsou nezbytné k tomu, aby se zabránilo změně polohy kola při dodatečném točivém momentu na zadní kolo a hnací ústrojí při jízdě s pevným převodem.

Velikost rámu

Bohužel většina výrobců má své vlastní číslování a značení velikostí rámů. Každý může mít mírně odlišnou geometrii. Proto je dobré se vždy podívat na tabulku velikostí a vybrat si přesně podle vaší výšky. Pokud si nejste výběrem jistí, tak se nebojte nám napsat nebo zavolat. 

 

Vytvořte si vlastní
Jednou z nejlepších věcí na fixies je, že si můžete přidat vlastní úpravy, abyste si vytvořili jedinečné kolo. Na našem e-shopu  najdete spoustu doplňků, s kterými můžete z vašeho fixie/single speedu vytvořit jedinečný originál. Můžete na něm mít rovné řídítka, berany, bullhorn - to co vám pasuje. Barevné gripy, originální omotávky, speciální sedla..... co se vám líbí a kam vás pustí fantazie. 

Doufáme, že tento průvodce fixie je pro vás poučný a užitečný, a těšíme se, až vám ukážeme naše fixie a pomůžeme vám se všemi vašimi cyklistickými projekty!

Klikněte zde a prohlédněte si některá z našich kol fixie a singlespeed.

×