Proč se nebát koupit dětské kolo na internetu

Protože máme kamennou prodejnu i e-shop vím, že spousta zákazníků řeší otázku, zda koupit kolo v prodejně nebo zda se nebát koupit kolo na internetu. A řeší to nejen u kol pro dospělé, ale i u kol pro děti. Pro děti přeci chceme většinou to nejlepší. A z mého pohledu má obojí své výhody a nevýhody. 

montaje-kids-3

V první řadě vždy rodičům doporučuju řešit výrobce kola. Nechci tím, říct, že vše co je vyrobené v Číně je špatné, protože sami si necháváme v Čině vyrábět oblečení (ale umíme si pohlídat kvalitu) a například kola 6KU, která prodáváme jsou také vyrobená v Číně (a také si  umí pohlídat kvalitu), ale že vždy je dobré vědět, kdo za tím stojí - že to není "no name" kolo, protože tam většinou na kvalitě nezáleží. Stejně tak je tomu v některých obchodních řetězcích, kde se hledí spíš na kvantitu prodeje, než na kvalitu prodeje. Některé se však již poměrně zlepšily. Obecně se dá říct, že no name a levná kola jsou poskládané ze slabších komponentů, které se hůře seřizují a ve finále na to pak doplácí dítě nepohodlím při jízdě. 

A jak začít? 

Ideální je začít na odrážedle. Dítě se naučí sedět, držet řídítka, rozjíždět a zastavovat. Naučí se nebát jízdy na kole. Velikost odrážedla by měla být taková, aby dítě mohlo stát na celé ploše chodidla.  

Pak může pokračovat na 12" kole - což označuje velikost kol. Tato kola jsou ve většině případů bez přehazovačky, což je pro začátečníky naprosto v pořádku. Přehazovačka by jim akorát přidělávala starosti. Naše 12" kola jsou standardně dovybavena balančními kolečky. Jestli je použijete nebo ne, záleží na vás. Například moje první dcera se zvládla naučit jezdit bez koleček a druhé jsem je sundával asi po dvou měsících ježdění. 

Pokud začínáte dítě učit o něco později, tak zvažte, zda není vhodné koupit rovnou 16" kolo. A opět jestli s balančními kolečky nebo ne. I u 16" ještě navrhuju neřešit přehazovačku. Dítě ještě nemusí mít dostatečnou sílu na zvládnutí přehazování a úchopu zároveň. 

S přehazovačkou dopručuju začít nejdříve u 20" kola a to ještě s přehazovačkou, která je v otočné rukojeti. 

Dvě rady pro rodiče:

  1. Nikdy nenechte vaše dítě jezdit bez přilby.
  2. Naučte dítě brzdit nejdříve zadní brzdou - přední ať používá pouze na dobržďování nebo vůbec. 

Naše dětská kola jsou však všechna Made in EU a od výrobců s dlouholetou historií, takže není potřeba se obávat, zda splňují nějaká legislativní kritéria nebo ne. Spousta rodičů totiž vůbec netuší, že dětské kolo pro nejmenší musí mít například rozšířené rukojeti nebo kryt řetězu a stále potkávám na ulici kola, která toto nemají. 

kids-bicycle13

Výhodou nákupu v kamenné prodejně je pak tedy hlavně to, že pokud nejste technicky zruční, můžete odejít s poskládaným a seřízeným kolem. Ale pokud nejste místní, tak musíte někam cestovat. 

Výhodou nákupu přes internet pak může být příznivější cena nebo zejména to, že pokud jste z jednoho konce republiky a kolo se vám líbí na druhém konci republiky, nemusíte pro něj jezdit a za pár dní ho máte doma. My naše dětská kola posíláme v robustních kartonových krabicích s ochrannými prvky a většinou jsou z 90% kompletní. U většiny z nich stačí pouze srovnat řídítka s pomocí 5mm nebo 6mm imbus klíče, namontovat pedály pomocí 15mm klíče, nastavit výšku sedla pomocí 13mm klíče nebo rychloupínáku a nafoukat kola. Případně namontovat balanční kolečka. 

Za mírný poplatek našim zákazníkům kolo také můžeme osobně dovézt a předat sestavené a seřízené na konkrétní výšku postavy. 

A pokud jste vybrali přes internet špatně a vašemu dítěti se nebude líbit třeba barva, můžete nám kolo do 30 dní vrátit. 

 

×