Ploché nebo nášlapné pedály? Co je pro vás to pravé?

V tomto článku rozebíráme výhody a nevýhody plochých nebo nášlapných pedálů pro městské, horské i silniční cyklisty.

Každý se na začátku své cyklistické kariéry učil jezdit na kole s plochými pedály. Někteří pokračují v používání plochých pedálů a jsou preferovanými pedály mnoha terénních jezdců, ale spousta jezdců, a zejména těch silničních, přechází na používání nášlapných pedálů.

Proč? Prozkoumáme výhody a nevýhody plochých pedálů a pedálů nášlapných a také se podíváme na to, proč můžete používat jednotlivé systémy pro jízdu na horském kole, silniční cyklistiku, gravel a dojíždění do práce na kole.

Pro začátek si ujasněme, jaký je rozdíl mezi nášlapnými a plochými pedály.

Navzdory názvu "clipless" (anglický název pro nášlapné pedály, který se dá do češtiny volně přeložit jako bez klipsnové pedály) si do nášlapných pedálů ve skutečnosti připnete boty a zafixujete je k nohám.

Termín "clipless" pochází z historického upuštění od klipsen a pásků přes horní část boty, které dříve silniční jezdci používali k udržení nohy na místě. 

Francouzská značka Look uvedla v roce 1984 na trh nášlapné pedály, které nahradily klipsny systémem využívajícím sponu přišroubovanou ke spodní části jezdcovy boty, která se spojila se zajišťovacím mechanismem zabudovaným v pedálu, což zajistilo bezpečnější a pohodlnější spojení.

Kromě základních rozdílů mezi nášlapnými a plochými pedály existuje spousta různých designů obou typů pedálů.

SjAlb-ZY

Ploché pedály pro horská kola mají obvykle velkou plochu s kovovými kolíky (piny), které pomáhají udržet nohu na místě tím, že se přichytí ke spodní části bot pro horská kola, zatímco dojezdové a univerzální provedení budou mít menší tělo pedálu a méně agresivní úchyty.

Oboustranné nášlapné pedály, určené pro horská kola, mají také různě velké platformy. Některé jsou dostatečně velké na to, abyste mohli jezdit bez nacvaknutí, zatímco jiné jsou malé a k jejich efektivnímu používání je třeba je nacvaknout.

Jednostranné nášlapné pedály určené pro silniční cyklisty mají širokou platformu, která napomáhá stabilitě, ale jinak mají minimalistickou konstrukci, aby se ušetřila hmotnost, a je obtížné na nich jezdit bez nacvaknutí. Pro ty budete potřebovat kompatibilní cyklistickou obuv.

q2dHBwf8

Správné nastavení nášlapných pedálů je důležité

U plochých pedálů můžete umístit nohu na pedálovou plošinu, kam se vám zlíbí, zatímco u nášlapných pedálů je samozřejmě možnost pohybu nohy omezena.

Pokud je nemáte správně nastavené, může se stát, že se během jízdy nebo po ní budete cítit nepohodlně. Problémem jsou zejména bolesti kolen, kterým se zde podrobně věnujeme a nabízíme cviky a způsoby nápravy.
Jednou z příčin nepohodlí jsou nesprávně nastavené tretry, proto připravujeme také průvodce, jak nastavit a seřídit cyklistické tretry, abyste zjistili, jak to udělat správně.

Jsou nášlapné pedály efektivnější?

Někdy ano.

Některé vědecké výzkumy naznačují, že při jízdě nižší intenzity není v účinnosti šlapání žádný rozdíl: při testování na stacionárním kole byly tenisky s plochými pedály stejně účinné jako cyklistické boty s nášlapy.

Ale venkovní sprinterský test ukázal, že cyklistické boty s nášlapy zvýšily maximální výkon při sprintu v průměru o 16,6 %.

Kromě efektivity je třeba vzít v úvahu i další věci. Podívejme se na některé důvody, proč byste mohli používat bezklíčové nebo ploché pedály pro jízdu na horském kole, silniční cyklistiku a dojíždění do práce.

Ploché a nášlapné pedály pro jízdu na horském kole

Zatímco na silničních kolech jsou nášlapné pedály v podstatě všudypřítomné, jezdci na horských kolech se dělí na uživatele nášlapných pedálů a plochých pedálů. 

Pokud jste příznivcem plochých pedálů, je potřeba zvolit správná kombinace pedálů a bot, která vám poskytne nižší pocit fixace na kole a větší zpětnou vazbu od terénu.

Z plochého pedálu snadno sundáte nohu, abyste ji v případě potřeby v zatáčce nebo při jízdě na mokrém povrchu mohli sešlápnout, a pokud jezdíte na skocích nebo v bikeparku, můžete změnit umístění nohy a upravit tak rovnováhu.

Na druhou stranu šlapání může být méně efektivní a při jízdě na rovinách je těžší silově šlapat v nerovném terénu. Nohy se také mohou od pedálů odrazit a náraz špičatého pedálu do holeně je bolestivý.

Většině jezdců s nášlapnými pedály pak vyhovuje jistota, kterou poskytují při sjezdech, přenos síly a konzistentní umístění nohy. Říká ale, že vyrazit do technického terénu nebo se připnout při sjezdu může být nebezpečné.

Oboustranné pedály pro horská kola jsou sice navrženy tak, aby nabízely velkou průchodnost blátem, ale i tak se mohou ve špatných podmínkách zanášet blátem nebo kameny, což ovlivňuje záběrový mechanismus pedálu.

Lb8MakF4

Je také třeba správně nastavit pedály, aby se během jízdy neuvolnily a nezpůsobily zranění.

Elitní sportovec a trenér Tom Bell, který jezdí na nejvyšší mezinárodní úrovni, také jezdí s připnutými pedály.

Je závodníkem v cross-country, což je disciplína, ve které dominují nášlapné pedály. Poukazuje na to, že mnoho sjezdařů a trailových jezdců dává přednost plochým pedálům, zatímco pro XC je důležitý potenciál lepšího přenosu síly díky připnutí. Hodně k tomu přispívá tuhá karbonová podrážka, která se obvykle nachází v botách určených pro použití s kufry.

Podle něj je také důležité trénovat zapínání a vypínání, abyste si vytvořili svalovou paměť pro umístění nohy pro rychlé a přesné sepnutí kufru s pedálem.

Když už mluvíme o jízdě v terénu, je třeba říci, že nášlapné pedály pro horská kola jsou oblíbené i na gravelových kolech díky lepšímu odvádění bláta oproti jednostranným silničním pedálům.

Dokonce se začaly objevovat i speciální gravel boty.

 

Většina silničářů jezdí s jednostrannými pedály určenými speciálně pro silniční cyklistiku.

Dávají jim přednost, protože ve spojení s pevnou silniční cyklistickou obuví poskytují velmi pevné spojení mezi nohou a kolem. Navíc je používají všichni profesionálové (a běžní hráči jako my rádi kopírují to, co dělají profesionálové).

Na druhou stranu je používání nášlapných pedálů pro nové jezdce trochu umění, které spočívá v tom, že při jízdě pedál otočíte a zacvaknete drážky v patce boty do pedálu.

Všichni jsme také někdy zastavili, zjistili, že nedokážeme včas vycvaknout botu z pedálu, a převrátili se na silnici. Pro silniční cyklisty je to obřad.

Silničáři však obvykle nezapínají a nevyzouvají tretry často, takže trocha potíží navíc na začátku není příliš velký problém.

Obvykle také nechodí v botách daleko, takže opotřebení plastových kufrů a kachní chůze, kterou způsobuje velký odhalený kufr, nejsou příliš velkým problémem, dokud nedojedete do kavárny.

Neexistuje však žádný podstatný důvod, proč by silniční cyklisté neměli používat oboustranné pedály. I tak ale někdo na svém silničním kole používá pedály pro horská kola, protože je na ně zvyklý.

K6XIxtXA

Oboustranné pedály jsou také dobrou volbou pro cestovní cyklisty, gravel jezdce a cyklokrosové závodníky, u kterých je dost pravděpodobné, že se budou určitou dobu pohybovat mimo kolo a budou chtít mít možnost snadno chodit nebo běhat. Já je používám, protože občas za sebou vozím syna ve vozíku, tak se pro jistotu častěji vycvakávám. 

b01f3e2b-4827-45e9-8a7a-e831ca3481c9

Ačkoli jsou nášlapné pedály (ať už jednostranné, nebo oboustranné) na silnici velmi oblíbené, začínajícím cyklistům může prospět, když stráví nějaký čas na plochých pedálech, když si zvykají na jízdu na silničním kole.

 

Ploché pedály versus nášlapné pro městskou cyklistiku

Zatímco silniční cyklisté budou pravděpodobně šlapat dlouhou dobu bez zastavení, většina dojíždění na kole se odehrává v městském prostředí. Pravděpodobně se bude často zastavovat a rozjíždět kvůli semaforům, křižovatkám, chodcům a vyjednávání s motorovými vozidly.

Jízda na plochých pedálech usnadňuje zastavení a sešlápnutí pedálů mnohem více než jízda na nášlapných pedálech. Na druhou stranu může být opětovná akcelerace s připnutými pedály snazší.

Mnozí dojíždějící rádi používají oboustranné nášlapné pedály, protože je snazší opětovné nasazení (můžete se připnout na obě strany pedálu). Snadněji se z nich také odepínají, protože je můžete nastavit tak, abyste použili menší sílu než u jednostranných silničních pedálů, a většina systémů umožňuje otáčet nohou do více směrů, abyste se odepnuli.

Další výhodou oproti jednostranným pedálům je, že ve většině kompatibilních bot můžete snadno chodit, protože na spodní straně jsou úchyty a kufr je malý a obvykle zapuštěný do podrážky boty. 

Pokud se rozhodnete jezdit do práce na plochých pedálech, mají ploché pedály pro horská kola velkou platformu a důmyslnou konstrukci s kolíky, které pomáhají podrážce udržet se na platformě pedálu.

Levnější ploché pedály mohou mít poměrně hladký povrch; pokud jedete za mokra, může se snadno stát, že vám noha sklouzne, zejména při zrychlování, a hrozí ztráta rovnováhy. Hledejte pedál, který bude mít přilnavost mezi základnou a botou.

Další věcí, na kterou si dejte pozor, jsou ploché pedály typu klece s ostrými hranami, které se mohou zaříznout do podrážky tréninkové nebo jiné necyklistické obuvi, což může být nepříjemné a poškodit podrážku vaší boty.

Pokud tedy jezdíte pravidelně a dojíždíte do práce za každého počasí, mohou mít nášlapné pedály přednost před plochými. Navíc si můžete vybrat specifickou cyklistickou obuv, která udrží vaše nohy během jízdy v suchu a teple, a po příjezdu se přezout, takže nebudete mít celý den mokré nohy.

×