Co kdyby se vám vaše elektrokolo zaplatilo samo?

Když se uživatelů elektrokol ptáme na jejich hlavní motivaci pro pořízení městského elektrokola, tak je to většinou úspora času na cestu do práce, úspora nákladů oproti stávajícímu způsobu dopravování po městě i mimo něj a poslední dobou také kvůli pozitivnímu dopadu na ekologii. 

Náš dodavatel elektrokol Capri analyzoval, kolik peněz můžete ušetřit, když se budete pohybovat na elektrokole, a toto jsou výsledky:

Úspora paliva
Pokud vlastníte automobil, nemusíte číst zprávy, abyste věděli, že ceny pohonných hmot dosáhly rekordních hodnot. Vezmeme-li si jako příklad Německo, litr benzinu nyní stojí přes 2,10 eura za litr. Vezmeme-li v úvahu, že průměrný jezdec najede ročně přibližně 11 000 kilometrů, náklady na pohonné hmoty se vyšplhají na 1 700 eur ročně.

IMG_3158

Pravdou je, že plné nabití elektrokola nestojí prakticky nic. Vrátíme-li se k německému příkladu, 1000 Wh elektřiny stojí přibližně 30 centů. To je dost elektřiny na to, abyste baterii svého kola Capri plně nabili asi pětkrát.

Možná se bez auta neobejdete na 100 %, ale... ale co když ho budete používat mnohem méně? Možná právě proto lidé, kteří vlastní elektrokolo, dávají svému ebiku přednost před ostatními druhy dopravy až o 49 % častěji.

Úspora nákladů na údržbu
Vlastnictví a řízení automobilu zatěžuje kapsu ještě více než palivo a parkování. Podle studie z roku 2021 se skutečné náklady na vlastnictví automobilu v Evropě mohou pohybovat od 360 do 710 eur měsíčně. Nákup auta je drahý, stejně tak jeho údržba. Navíc čím více jej používáte, tím dražší je jeho údržba.

Údržba elektrokola je však skutečně ekonomická. Většina našich elektrokol se vyhýbá složitým technologiím a používají univerzální komponenty a příslušenství, takže údržbu lze provádět mimořádně levně, efektivně a snadno. Navíc i náš servis je levnější než většina autoservisů. 

Úspora za parkování
Parkování auta je zdlouhavé a také drahé. Průzkum z roku 2016 dospěl k závěru, že parkování auta v Evropě stojí v průměru 2 eura za hodinu. Na první pohled se to nemusí zdát mnoho, ale po vynásobení 8 hodinami denně a 260 pracovními dny dojdete k jinému závěru.

IMG_0019

Pozitivní životní styl je k nezaplacení
Ale nakonec, jak zpívali Talking Heads, věci by se nikdy neměly dělat jen pro peníze. Elektrokolo vám může pomoci zlepšit život i v mnoha dalších ohledech:

Věděli jste, že průměrná rychlost auta ve městě je méně než 15 km/h?

Mít více volného času. To je po úsporách hlavní výhoda, na kterou poukazují pravidelní uživatelé elektrokol.

Cvičení nohou. Nezapomeňte, že u elektrokola záleží jen na vás, jakou námahu budete chtít vyvinout.

Spojení s městem a přírodou. Pohyb na kole je synonymem svobody, změníte své trasy a objevíte neuvěřitelné nové prostory ve vlastním městě.

Ale abychom nakonec odpověděli na nadpis tohoto e-mailu: může se vám vaše nové elektrokolo vyplatit, ano, nebo ne? To záleží z velké části na vás. V každém případě budou úspory značné. Pokud se vám podaří nahradit alespoň 50 % vašich jízd autem jízdami na elektrokole, bude úspora velkolepá. A kromě toho si pamatujte, že život je mnohem lepší, když jezdíte na kole.

×