Jednorychlostní (SingleSpeed) elektrokolo: Je pro vás vhodné?

SingleSpeed (Jednorychlostní) elektrokolo je ideální pro ty, kteří rádi cestují po městech nebo poznávají nová místa. Tyto typy elektrokol jsou obecně také známé tím, že jsou vhodné zejména na ježdění na kratší vzdálenosti. V tomto článku se dozvíte vše, co byste měli vědět o jednorychlostních elektrokolech, včetně jejich praktického využití.

Co je to SingleSpeed (jednorychlostní) elektrokolo?

Jednorychlostní elektrokolo je elektrokolo, které má pouze jeden převodový poměr. Jezdci tak při jízdě na jednorychlostním elektrokole používají stejnou sílu šlapání bez ohledu na typ terénu. Tento druh elektrokol má jednoduchou konstrukci, díky níž se snadno udržuje, na rozdíl od vícepřevodníkových elektrokol. Proto jsou jednorychlostní elektrokola rozšířená mezi příležitostnými jezdci a osobami dojíždějícími do práce ve městech. Přehazovačku zde částečné nahrazují různé úrovně asistence přípomoci motoru. 

Snímek obrazovky 2023-04-20 v 20.38.39

 

Vlastnosti jednorychlostního (SingleSpeed) elektrokola

Jednorychlostní elektrokola se vyznačují jednoduchými požadavky na součástky s nízkými nároky na údržbu. Jsou ideální pro začínající jezdce, kteří se s elektrokoly teprve seznamují. Níže jsou uvedeny další prvky, které charakterizují jednorychlostní elektrokola.

Snadné používání: Ovládání jednorychlostního elektrokola je jednoduché a nevyžaduje žádné technické znalosti. 
Stálý převodový poměr: Jak již název napovídá, jednorychlostní elektrokolo má jeden převodový poměr. Uživatel tak místo přehazovčky využívá většinou pouze možnost nastavení různé úrovně asistence přípomoci motoru. 
Nízká hmotnost: Jednorychlostní elektrokola jsou často lehká, takže se s nimi snadno manévruje a manipuluje. Pokud tedy máte nabitý program a chcete se vyhnout tomu, abyste se na dlouhou dobu ocitli v dopravní zácpě, je pro vás toto elektrokolo nejvhodnější.
Nízké nároky na údržbu: Jednorychlostní elektrokolo vyžaduje nízké nároky na údržbu, protože obsahuje jen málo pohyblivých částí. Nemusíte  tak utrácet  za časté opravy nebo pořizovat další komponenty. Protože jednorychlostní elektrokola mají méně součástek, jejich výroba je obecně levnější než u vícerychlostních elektrokol. A ve výsledku se pak dají pořídit také za výhodnější cenu, než vícerychlostní horská elektrokola. 
Šetrnost k životnímu prostředí: Elektrokola jsou obecně šetrná k životnímu prostředí, protože neprodukují emise a mohou snížit potřebu automobilů, čímž snižují uhlíkovou stopu. 

KK1D3742_540x

Funkce, které je třeba zvážit při nákupu jednorychlostního elektrokola

 

Typ pohonu

V porovnání s běžným řetězovým pohonem je pro jednorychlostní elektrokola vhodnější řemenový pohon. Vzhledem k nízkým nárokům na údržbu funguje jednorychlostní elektrokolo s řemenovým pohonem efektivněji. Řemenový pohon navíc nevyžaduje pravidelné mazání ani čištění.  Řemenové pohony zajišťují hladkou a tichou jízdu. Řemenové pohony mají menší tření a opotřebení řetězových kol a řemenic. To vede k delší životnosti a menšímu opotřebení hnacího ústrojí. Řemenové pohony mají řádově delší životnost než řetězové pohony. V naší nabídce jsou to například elektrokola Watt Brooklyn nebo Honbike U4

Typ baterie

Vyberte si kvalitní baterii, která dokáže na jedno nabití pokrýt požadovaný dojezd. Měli byste také zkontrolovat dobu nabíjení a to, jak snadno ji lze vyjmout a vyměnit. Vyjímatelná baterie je ideální na dlouhé vzdálenosti, zejména při potřebě vyměnit vybitou baterii.

Rám kola

Rám kola může být vyroben z různých materiálů, včetně hliníku, oceli, uhlíkových vláken atd. Nejdoporučovanějším materiálem rámu je však hliník. 

Brzdový a odpružený systém

Brzda je základní součástí elektrokola, proto by měla být prvotřídní kvality. Zvažte pořízení kotoučové brzdy s větší brzdnou silou a lepším ovládáním. Při výběru systému odpružení zvažte terén, ve kterém budete jezdit.

Displej jízdního kola

Většina moderních výrobců instaluje do svých výrobků displeje LCD, aby jezdci mohli získat důležité informace, které mohou potřebovat. Pomůže vám zjistit rychlost, kterou jedete, a úroveň nabití baterie. Pokud máte rádi minimalismus, jsou na trhu také elektrokola pouze s led informačním panelem.

Záruka na elektrokolo

Jednou z charakteristik renomovaných značek je dostupnost záruky. Renomované značky často poskytují záruku v délce 1 až 3 let. To znamená, že výrobní značka odpovídá za jakékoli technické poškození, které se během záruční doby objeví.

KK1D4180

Je jednorychlostní elektrokolo bezpečné?

Jednorychlostní elektrokolo je obecně bezpečné, ale úroveň jeho bezpečnosti může ovlivnit i činnost jezdce. Například dobře udržované elektrokolo bude bezpečnější než špatně udržované kolo. Je také nezbytné dodržovat doporučení výrobce pro správné používání a nosit vhodnou bezpečnostní výbavu, například přilbu. Jezděte tedy rychlostí bezpečnou pro ostatní na silnici nebo stezce.

Kam mohu jezdit na jednorychlostním elektrokole?

Jednorychlostní elektrokolo je ideální do rovinatého nebo mírného terénu. Obecně platí, že s elektrokoly se zachází podobně jako s běžnými koly a jsou povolena na většině cyklostezek, stezek a silnic. Konkrétní zákony nebo předpisy však mohou e-kola v určitých oblastech nebo na určitých stezkách zakazovat, proto je vždy dobré se před plánováním jízdy informovat u místních úřadů.

 

 

×