Ježdění na kole během těhotenství a po něm. Rady a tipy.

Jak jsem již několikrát zmiňoval, moje manželka je fyzioterapeutka a mimo jiné se specializuje také na pomoc ženám, které nemohou dlouhodobě otěhotnět a těhotným ženám s předporodními přípravami. 

Nedávno se jí těhotná kamarádka ptala, jak to je s ježděním na kole v těhotenství. A protože na internetu toho moc nenajdete, tak jsme se dali do rozsáhlé diskuse a rozhodli jsme se napsat tento článek. 

Kdybychom to chtěli co nejvíce zestručnit, tak by se dalo napsat něco jako:" Pokračujte v ježdění na kole tak dlouho, jak se budete cítit pohodlně." a " Sporty, u kterých hrozí riziko pádu, jako je jízda na koni, sjezdové lyžování, gymnastika a jízda na kole, byste měly provozovat pouze s opatrností. Pády s sebou nesou riziko poškození vašeho plodu."

A co se týče intenzity, tak obecně platí, že byste neměly jezdit až do vyčerpání a jízda by měla být v takovém tempu, abyste při ní byla schopná běžné konverzace.

sunset-2374412_640

Výhody ježdění na kole v těhotenství

Výhod je mnoho, ale každé těhotenství probíhá jinak, tak zmíníme jen ty nejobecnější:

  • Snižování vysokého krevního tlaku
  • Snížení rizika preeklampsie
  • Zkrácení délky porodu
  • Zvýšení pravděpodobnosti bezproblémového porodu a zotavení po něm.

 

Pokud jste na cyklistiku zvyklá, máte něco naježděno pravděpodobně sama dobře vycítíte, kolik si můžete naložit a kudy můžete jet. Pro vás je riziko nejmenší. Téměř žádné. 

Pokud jezdíte jen občas, třeba jen rekreačně, určitě se není třeba bát, nenechte se jistou mírou rizika odradit a zvolte si bezpečné a kratší trasy, kde riziko pádu dokážete minimalizovat.

Pokud na kole nejezdíte vůbec nebo téměř vůbec a lákají vás výše zmiňované výhody, dobře zvažte, jestli má nyní smysl zvyšovat intenzitu ježdění a nejlépe uděláte, když budete jezdit v doprovodu někoho zkušenějšího a jen v příznivých podmínkách.

Pokud se o svůj plod přeci jen bojíte a ježdění se vzdát nechcete, zvažte jízdu na domácím trenažéru nebo ve fitcentru. 

Některým ženám dokonce jízda na kole během těhotenství přijde pohodlnější, než chůze. 

V těhotenství se vám také mění postava, tak zvažte nebo vyzkoušejte, zda se vám nebude jezdit lépe, když si dáte výš řídítka nebo nakloníte představec. Pokud jezdíte na horském nebo silničním kole, tak je určitě dobré popřemýšlet o pořízení městského kola. Jízda bude pohodlnější, bezpečnější a bude se vám hodit i po porodu, protože na tato kola se lépe montují přední i zadní sedačky pro děti.

blonde-4369032_640

Kdy se vrátit k ježdění na kole po porodu

To, jak rychle se která žena může po porodu vrátit k cyklistice, závisí hlavně na průběhu porodu a případných porodních komplikacích, u kterých je vhodné nechat si poradit od svého gynekologa při kontrole po šestinedělí. Dříve určitě ne.

Po císařském řezu se obvykle dá vrátit na kolo hned po šestinedělí. Po císařském řezu je také větší riziko vzniku krevních sraženin a proto je vhodné začít s pohybovými aktivitami co nejdříve. 

Možná bude při návratu k ježdění po porodu vhodné také zvážit pořízení měkčího sedla, než na jaké jste byla zvyklá před porodem, a to aspoň na nějakou dobu. Pokud jste před porodem přesedlala na městské kolo, tak tam již pravděpodobně bude. 

I v tomto období nezapomínejte naslouchat svému tělu a jezděte opatrně a uvážlivě. Začít můžete třeba jízdou na trenažéru.  

Další rady k ježdění na kole a cvičení během těhotenství:

  • V těhotenství je důležité zůstat aktivní a dobře se stravovat. Udržování dobré úrovně cvičení a fyzické aktivity, která je pro vás obvyklá, může pomoci tělu přizpůsobit se změnám, které těhotenství přináší.
  • Těhotné ženy by měly dělat jen to, co jim vyhovuje, a poslouchat své tělo.
  • Zejména v pozdějším období těhotenství může být pohodlnější sedět na kole vzpřímeněji.
  • Pokud je jízda stále nepohodlná, dbejte zvýšené opatrnosti a nevystavujte tělo zbytečné zátěži.
  • Je zcela normální s postupujícím těhotenstvím intenzitu cvičení zmírňovat
  • Je důležité přizpůsobit se tomu, co je vám v těhotenství příjemné, a pokračovat pouze tak dlouho, dokud je vám to příjemné. 

couple-1599046_640

Jízda na kole v jednotlivých trimestrech těhotenství

První trimestr

Prvních 12 týdnů je klíčovým obdobím pro to, aby se plod v děloze pevně chytil, a v tomto období je nejvyšší riziko potratu.

V jízdě na kole pokračujte, ale dělejte to opatrně a pouze tehdy, pokud se na to cítíte - únava a ranní nevolnost, která může trvat celý den i celou noc, vás může donutit na chvíli s ježděním přestat.

Naslouchejte svému tělu. Jízdu na kole v terénu  důrazně nedoporučujeme, je s ní spojeno příliš mnoho otřesů a nárazů a zbytečně vysoká pravděpodobnost, že můžete svému plodu ublížit. 

Druhý trimestr

Během třetího až šestého měsíce šance na potrat dramaticky klesá. Únava a nevolnost z prvního trimestru pravděpodobně také polevily, což znamená, že můžete mít více energie než dříve.

Jízda na kole vás v této fázi udrží v kondici a pružnosti, což by vám mělo pomoci vyrovnat se s případnými bolestmi způsobenými narůstající hmotností. Jen nezapomeňte zůstat opatrná i přes nově nabytou energii, protože pád by nebyl dobrý pro vás ani pro dítě.

Třetí trimestr

Od šestého měsíce až do termínu porodu bude vaše bříško velké a aktivní. Možná se zadýcháte, zejména v kopcích, a naklánět se přes řídítka může být náročné.

Městská kola mají geometrii, která zabraňuje naklánění na břicho. Mnoho těhotných žen trápí hemoroidy, takže může být zapotřebí široké sedlo s gelovým potahem nebo výplní. Dobrou volbou může být také městské elektrokolo.

Pokud se s bříškem cítíte nestabilně, je čas dát kolo na stranu, ale to je osobní volba. Jízda na kole vás udržuje v kondici a poddajnosti a dodává vám výdrž pro samotný porod.

×