Proč je jízdní kolo vhodnější vánoční dárek, než elektro koloběžka.

Nadcházející Vánoce jsou časem radosti, štěstí a dávání. Pro mnoho rodičů je však rozhodování o tom, jaký dárek svým dětem koupit, stále těžkým úkolem. V posledních letech se staly elektrické koloběžky velmi populárními dárky pro děti, ale předtím, než se rozhodnete pro tuto možnost, je důležité zvážit všechny aspekty a přemýšlet o tom, zda by nebylo lepší zvolit klasické jízdní kolo.

iStock-1126074661

Tento článek jsem se rozhodl napsat, protože pomalu končí cyklistická sezona, během které se nám do servisu dostalo také několik elektro koloběžek. Většinou s defektem. Díky rozdílné konstrukci je však velmi složité a časově náročné píchlou duši vyměnit, tak že jsme se rozhodli za tento úkon účtovat 500,- Kč. Jenže dalším problémem hlavně kvůli tomu, že spousta výrobků pochází z Číny je to, že mají různé rozměry duší, různě zahnuté ventilky, různé rozměry plášťů a tak je těžké všechny tyto díly držet skladem. Takže tento servis lze také málo kdy zvládnout na počkání a většinou trvá několik dní, než zajistíme správné komponenty. Pak jsme zkoušeli také plná kola, ale opět jsme narazili na další problém s tím, že ne každé kolo pasuje na koloběžku na kterou by mělo a tak jsme se ve finále raději rozhodli koloběžky úplně přestat servisovat a přenechat tuto činnost jejich prodejcům (pokud ale vím, tak jen velmi malá část z nich toto pro svoje zákazníky zajištuje) a věnovat se jen tomu co umíme nejlépe, a to je servis jízdních kol

tysI_KwA

Zde je ještě několik důvodů, proč by mohlo být kolo pro vaše děti výhodnější, než elektro koloběžka:

  1. Fyzická aktivita a zdravý životní styl: Jízda na kole je výbornou formou fyzické aktivity, která podporuje zdravý životní styl vašich dětí. Děti potřebují pravidelný pohyb pro svůj správný růst a vývoj. Kolo jim umožní posilovat svaly, zlepšovat vytrvalost a učit se základy rovnováhy. Elektrická koloběžka může být pohodlná, ale neposkytuje tak intenzivní cvičení.

  2. Učení se dovednostem: Jízda na kole je dovednost, která může dětem prospět po celý život. Kromě samotného řízení se učí i pravidlům silničního provozu a bezpečné jízdě. Kvůli nedostatkům v legislativě se na elektrické koloběžce často jedná o jednodušší pohyb bez tohoto vzdělávacího aspektu.

  3. Dlouhodobá investice: Kolo je trvanlivým zařízením, které může vaše děti používat mnoho let. Elektrické koloběžky mohou mít omezenou životnost, a pokud se něco pokazí, opravy mohou být náročné a drahé. Většina cykloservisů je schopna zreparovat téměř jakékoliv jízdní kolo, což znamená nižší náklady na údržbu a dlouhou životnost.

  4. Bezpečnost: Kolo nabízí větší stabilitu a kontrolu nad jízdou než elektrická koloběžka. Při vyšší rychlosti elektrických koloběžek může být obtížnější udržet rovnováhu a reagovat na překážky. To může zvyšovat riziko úrazů.

  5. Vývoj sociálních dovedností: Jízda na kole může být skvělou příležitostí k tomu, aby se vaše děti setkaly s přáteli a jezdily spolu. To pomáhá rozvíjet sociální dovednosti a učí je spolupráci a komunikaci.

Samozřejmě, že elektrická koloběžka může být atraktivní volbou pro některé děti, a není nic špatného na tom, pokud si ji vyberete. Moje hlavní doporučení pak zní: "PŘED NÁKUPEM SI ZJISTĚTE, JAK JE DOSTUPNÝ SERVIS PRO DANÝ TYP KOLOBĚŽKY, ZEJMÉNA KDO VÁM A ZA KOLIK VYMĚNÍ PÍCHLOU DUŠI NEBO SJETOU PNEUMATIKU, PROTOŽE TOTO JSOU NEJČASTĚJŠÍ SERVISNÍ ÚKONY, KTERÉ JSOU DÍKY ROZDÍLNÉ KONSTRUKCI MNOHEM ČASOVĚ A TEDY I FINANČNĚ NÁROČNĚJŠÍ, NEŽ U JÍZDNÍHO KOLA."

Nicméně, při rozhodování o dárku pro vaše děti je důležité zvážit všechny faktory a zajistit, aby byl dárek v souladu s jejich potřebami a bezpečností. Jízdní kolo může být skvělou volbou, která podporuje zdraví, dovednosti a aktivní životní styl vašich dětí.

×