Jak vybrat spolehlivé dětské kolo z druhé ruky: Průvodce pro rodiče

Během posledního týdne se nám na servise objevila 3 nebo 4 dětská kola, která rodiče koupili v bazaru nebo na inzerát ze levný peníz (1-2 tisíce korun) s nějakýma "drobnýma mouchama" a když pak zjistili, že je uvedení do alespoň trochu slušného stavu bude stát další 1-2 tisíce korun nebo možná i více, tak dva odešli, jeden si nechal kolo opravit a jeden se po konzultaci s námi raději rozhodl, že koupí dítěti nové kolo za 9.000,- Kč. 

Pokud tedy plánujete koupit dětské kolo z druhé ruky pro svého potomka, existuje několik důležitých faktorů, na které byste měli při výběru dbát. Koneckonců, bezpečí a spolehlivost jsou klíčové, a to zejména při koupi použitého kola. Zde jsou některé tipy, které vám mohou pomoci udělat správné rozhodnutí:

1. Velikost kola:

Jednou z nejdůležitějších věcí při výběru dětského kola je správná velikost. Při sedání na kolo by měla být noha vašeho dítěte schopna dosáhnout na zem alespoň špičkami prstů. Nekupujte kolo, které je pro vaše dítě příliš velké s tím, že „do něj doroste“, protože to může způsobit nestabilitu a nebezpečí při jízdě.

2. Druh a hmotnost kola

Na téma volby vhodného dětského kola jsme napsali již několik článků. Například PROČ JSOU LEHKÁ KOLA NEJLEPŠÍ VOLBOU PRO VAŠE DÍTĚ  a nebo  JAK VYBRAT DĚTSKÉ KOLO. Dětem do cca 10 let nemá smysl kupovat kola s odpruženou přední vidlicí (pokud se nejedná o závodní kolo s kvalitní vidlicí za cca 25-30 tisíc), protože levné vidlice stejně moc nepruží a akorát se zvedá váha kola. A na celo-odpružená dětská kola z druhé ruky se vůbec nedívejte. Dvě z těch 4 zmiňovaných kol byly podobné tomu na obrázku a při velikosti 20" vážily 16 Kg, což bylo téměř stejně, jako dítě, které na něm mělo jezdit.  Tak si představte, že vy vážíte 70 Kg a máte jezdit na 60 kg těžkém kole. 

3. Kontrola stavu rámu:

Pečlivě prohlédněte rám kola. Hledejte příznaky zlomení, prasklin nebo koroze. Pokud zjistíte jakékoli známky poškození, mějte na paměti, že to může vést k nedostatečné stabilitě kola. (Jakékoliv poškození tohoto druhu je důvodem kolo nekoupit - může se jednat o neopravitelnou vadu.)

4. Brzdy a řazení:

Otestujte brzdy a systém řazení. Ujistěte se, že brzdy fungují plynule a účinně. Řazení by mělo být také snadné a plynulé, bez jakéhokoli zachycení nebo škrcení. (Pokud zde něco není v pořádku, tak můžete počítat s dalším servisním nákladem ve výši zhruba od 500,- Kč výše)

5. Kontrola opotřebení pneumatik:

Pneumatiky  jsou klíčovými prvky pro bezpečnost jízdy. Zkontrolujte, zda pneumatiky nejsou příliš opotřebené nebo poškozené. Zda jsou pláště v dobrém stavu a neporušené. (Pokud zde něco není v pořádku, tak můžete počítat s dalším servisním nákladem ve výši zhruba od 500,- Kč výše dle velikosti a typu plášťů. Duše vyjdou na cca 100-150 Kč za kus)

6. Ověření historie údržby:

Pokud je to možné, zeptejte se předchozího majitele o historii údržby kola. Zda bylo pravidelně servisováno a jak často bylo používáno. ( Zeptejte se také na stav řetězu a kazety ( Nový řetěz vás může přijít od cca 250,- Kč výše a kazeta podle rozsahu také). 

7. Testování jízdního chování:

Před zakoupením byste měli dovolit vašemu dítěti vyzkoušet kolo. Nechte ho projet krátkým testovacím okruhem a sledujte, jak se chová. Pozorujte, zda je jízda plynulá a zda se dítě cítí pohodlně.

Závěr:

Při výběru dětského kola z druhé ruky je důležité být obezřetný a důkladný. Nenechte se zmást nízkou cenou, pokud to znamená, že budete muset utratit spoustu peněz za následný servis - může nastat situace, že pro vás bude vhodnější koupit kolo nové. Sledujte tyto tipy a ujistěte se, že kolo, které si vyberete, je bezpečné a spolehlivé pro vaše dítě.

Pokud máte další otázky nebo potřebujete radu ohledně výběru dětského kola, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu, abychom vám pomohli s vašimi potřebami ohledně jízdních kol a cyklo servisu.

 

×